Ga naar hoofdinhoud

Het Volk speelt hun laatste voorstelling De Bezoeking

Zondag 27 maart speelt het landelijk bekende Haarlemse toneelgezelschap Het Volk, in 1976 opgericht door acteurs Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver, hun allerlaatste voorstelling ‘De Bezoeking’ in Theater Koningsduyn Geesterhage. 40 jaar lang speelden ze voorstellingen waarin absurdisme, humor en ontroering samenkomen. Met dit laatste stuk, dat gaat over een operadirigent die Verdi’s beroemdste opera nog zo graag zou willen dirigeren en over een volkszanger, die furore heeft gemaakt met het beroemde drinklied uit La Traviata, neemt Het Volk op eervolle wijze afscheid van hun publiek. 

In ‘De Bezoeking’ spelen naast de twee vaste krachten van Het Volk ook Wigbolt’s dochters Minke en Karlijn een rol. Wigbolt: “Toen we in 1976 begonnen waren mijn dochters nog niet geboren, nu spelen we samen. Een mooiere manier om afscheid te nemen bestaat niet.”

Het scenario van ‘De Bezoeking’ is geschreven door dochter Minke en gaat over het wel en wee van twee sanatorium patiënten, op ingenieuze wijze verweven met de verhaallijn van de opera La Traviata van Verdi.

Hilarische ontroering

Naarmate het levenseinde van de patiënten Roest en Harderwijk nadert, worden de herinneringen aan de muziekwereld waarin zij beiden werkzaam waren steeds heviger en koortsachtig.  In ‘De Bezoeking’ graven Roest en Harderwijk diep in elkaars geheugen, waarbij het accent steeds vaker komt te liggen op Verdi’s meesterwerk. Figuren uit genoemde opera passeren de revue en geleidelijk beginnen werkelijkheid en fantasie hilarisch door elkaar te lopen.

Zo kan het gebeuren dat in hun beleving het sanatorium plotsklaps verandert in een feestzaal of casino en de toeschouwer in een hartstochtelijke operascène terecht blijkt gekomen. Het plotseling hervonden enthousiasme van Roest en Harderwijk zorgt voor lachwekkende en ontroerende momenten en mondt ten slotte uit in een operawaardige apotheose.

Zondag 27 maart 20.00 uur, Theater Koningsduyn Geesterhage | Castricum.

Kaarten zijn online te koop: https://geesterhage.nl/productie/de-bezoeking-2/

 

Back To Top