Ga naar hoofdinhoud

Jeroen Zijlstra verrast 2 keer op 13 sep

Coen Hamelink, grafisch ontwerper en trompettist onder andere bij de Castricumse Think Big Band van Emergo ging alvast kijken naar de voorstelling JA!ZZijlstra van Jeroen Zijlstra, die op zondag 13 september te zien is in Theater Koningsduyn. Coen: ‘Het lijkt wel of hij een levenslied zingt, maar op een poëtische manier – en heel eigen.’

Ja!!zZijlstra is de nieuwe voorstelling van trompettist en zanger Jeroen Zijlstra. Coen Hamelink: “Het is een authentieke voorstelling met bijzondere verhalen en jazzy liedjes. De band is te gek. Een waanzinnig goede saxofonist, te gekke drummer die heel vrij speelt en met heel veel humor, lekker onvoorspelbaar en daardoor spannend. En met Egon Kracht heeft hij een geweldige bassist. Van de pianist had ik nog wel wat meer willen horen, solo’s of intermezzo-achtige dingen. Maar de band heeft een fantastisch geluid als geheel, met een aangename, doorleefde sfeer”.

Spontaan en vrij

“Jeroen Zijlstra zelf benadert het optreden heel vrij, spontaan” zegt Coen. “Soms wat rafelig, maar dat levert wel een sympathiek karakter op van de voorstelling. Hij zingt vooral, neemt zijn trompet bijna niet ter hand. Ik vond de teksten mooi, heel beeldend. Wat me aanspreekt is dat Zijlstra het leven op een luchtige manier brengt, met gevoel. Het lijkt wel of hij een levenslied zingt, maar op een poëtische manier – en heel eigen.”

De kracht van de voorstelling

“Zijn houding en de sfeer eromheen zijn me het meest bijgebleven, gek genoeg. Hij gaat er gewoon staan en doet het. In een rauwe vorm zet hij de voorstelling neer. En het is allemaal oké. Jazz is bij uitstek geschikt voor deze vrije vorm: dat Jeroen Zijlstra de verrassingen bewust opzoekt en laat gebeuren door de muzikanten. Het gebeurt heel erg in het nu, dat is wel de kracht van de voorstelling.”

Zin om zelf te gaan spelen

Prachtige jazz, met teksten die heel erg over Noord-Holland gaan. Ja!!zZijlstra is heel authentiek. Mensen kunnen weer eens proeven aan de geschiedenis en zich onderdompelen in de sfeer van oudere tijden. Het is gewoon een voorstelling met mooie verhalen en liedjes, en prachtige muziek. Coen: “Ik kreeg meteen weer zin om zelf te gaan spelen.”

Tekst: Marja Duin

Jeroen Zijlstra is te zien op zondag 13 september om 16:00 uur en om 20:00 uur. Een unieke persoonlijke voorstelling voor maximaal 50 personen per optreden. Koop hier kaarten: Https://www.geesterhage.nl/productie/jazzzijlstra/

Back To Top